„Dorim să producem vin de valoare și suntem siguri că vinurile mari trebuie căutate doar în crame mici. Vinul este o cultură, pe care dorim să o valorificăm cu fiecare an. E probabil unica băutură cu „memorie”: gustul său reţine o mulţime de detalii, cum ar fi zona din care provine vinul, clima și, în primul rând, grija care i-a fost purtată. Iată de ce urmărim să nu ne scape niciun detaliu, pentru a produce un vin cu adevărat savuros.”

Anatol Iurco
Cabernet-Sauvignon
2006, 6000 bottles

Vin roșu sec. Posedă gust catifelat și un buchet de arome gustative — de la stafidă neagră la mentă sau ardei gras. Se combină perfect cu bucatele din carne grasă: raţă, miel, porc, de asemenea cu pastele condimentate și ciocolata neagră.

Merlot
2006, 4000 bottles

Vin de culoare rubinie, cu gust fin de coarne și aromă de vanilie. Se combină perfect cu carnea roșie, cu bucatele din pește și ciuperci, de asemenea, cu ciocolată neagră.

Contacte

Anatol Iurco
+373 69 144 378
mezalimpe@mail.md

Răscăieţii Noi
MD4231, Ștefan Vodă raion
Republic of Moldova

Teritoriul pe care sunt situate viile Mezalimpe a aparţinut cândva comerciantului baronul Dombrov. Vinul pe care îl producea era cunoscut în împrejurimi pentru calităţile sale gustative deosebite. Amplasarea viilor este și ea una deosebită. Pe de o parte se află sistemul de lacuri, ce se întinde până la Marea Neagră. Pe de altă parte, în apropiere se află o pădure, iar mai jos, printr-o câmpie pitorească curge Nistrul.

Mezalimpe se ocupă cu creșterea viţei de vie și producerea vinului începând cu anul 2003, iar denumirea întreprinderii provine de la abrevierea mai multor soiuri de viţă de vie. Începând cu anul 2004 în viile Mezalimpe secultivă soiurile Cabernet-Sauvignon și Merlot — cele mai potrivite pentru solul și micro-clima din regiune.

Via cu suprafaţa de 10 hectare a fost plantată în 2004. Peste doi ani, în 2006 a fost construită prima fabrică de vinuri cu o capacitate de prelucrare a 100 tone de struguri. Fabrica e amplasată în apropierea plantaţiei. Echipamentul este nou și foarte performant. În același an a fost produs primul vin din soiurile Cabernet-Sauvignon și Merlot. Vinul este produs în cantităţi mici: Sauvignon — 6000 sticle și Merlot — 4000 sticle și se păstrează în prezent în colecţii.

Vinurile Mezalimpe trec prin procese minuţioase până la îmbuteliere. Din start, se urmărește cantitatea de struguri la hectar. Fiecare strugure e verificat până ajunge a fi prelucrat. Vinul se maturizează în butoaie de stejar, urmând cu stricteţe tehnologia.

În 2009 vinurile Mezalimpe au fost prezentate pentru prima dată în cadrul expoziţiei Prodexpo din Moscova. Mai târziu acestea au fost prezentate la Moldexpo în Chișinău, în cadrul Festivalului vinurilor moldovenești din Polonia și la diverse alte expoziţii din Moldova. În total, anual se produc circa 50 000 litri de vin, din care 20 000 de sticle devin vinuri de colecţie, iar restul se comercializează în magazinul specializat al companiei din central Chișinăului.


Acest site a fost elaborat cu suportul financiar al proiectului Creşterea Competitivităţii şi Dezvoltarea Întreprinderilor (CEED), finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Site-ul nu reflectă neapărat opinia USAID sau a Guvernului SUA.

© 2010–2020. Toate drepturile rezervate. Website by wefw Amigo Logo