Asociația


Foto credit: Svetlana Matveevici

Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova, este o asociaţie obştească neguvernamentală, apolitică, nonprofit, constituită prin libera manifestare a voinţei persoanelor asociate, în vederea realizării în comun a scopurilor determinate de statutul acesteia.

Numele și parcursul Asociației începe în 2010, când micii producători nu aveau posibilitatea și condițiile legale de a ieși și a se manifesta pe piața largă a consumatorilor. Astfel, un grup de descendenți ai lui Bachus, curajoși și plini de entuziasm, au pus la cale un plan de cucerire a tărâmului moldav și a țărmurilor îndepărtate de peste mări și oceane. Așa a apărut Asociația Micilor Producători de Vin din Moldova, destinată să facă o revoluție pe piața vinurilor în Moldova și nu doar.

Asociația a contribuit nu doar la modalitatea legală de manifestare, dar și la o voce comună, mai puternică, mai unită, care va răspunde necesităților micilor producători de a fi auziți și de a se afirma. Asociația a reușit să revoluționeze nu doar lumea micilor vinării, dar și a tuturor marilor titani. Datorită revizuirii legii viei și vinului, în care aceștia au identificat nuanțe care pot fi îmbunătățite și care ar contribui la o dezvoltare și evoluție considerabilă a tuturor vinificatorilor. Un pas mic pentru micile vinării, un pas mare pentru piața vitivinicolă din Moldova, sau cum zice fabula: carul mic, răstoarnă buturuga mare.

Istoria micilor producători de vin, datează, însă, încă de la începutul anilor 2000, când apar primii mici vinificatori, un termen total necunoscut pentru Moldova, în acele timpuri. Ce înseamnă un mic producător – un producător de vinuri în ediții limitate, de calitate înaltă, produce vinuri cu personalitate, caracter, originalitate și autenticitate, filosofie și abordare personală pentru fiecare vin. Era vorba de niște vinuri exclusive, care se deosebeau prin experimente multiple și prin manufactură. La acel moment, însă, cadrul legal nu permitea producerea și îmbutelierea altor vinuri, decât cele industriale. Această barieră a condus la crearea unei Asociații, care să vină în sprijinul micilor producători. Scopurile principale ale Asociației erau: reprezentarea intereselor de grup; furnizarea de servicii; facilitarea integrării economice a producătorilor; intermedierea relației dintre producători și autorități, un lucru deloc simplu și destul de anevoios pentru vinării în care echipele sunt foarte mici, iar lucrul te dă peste cap; dezvoltarea durabilă a vinăriilor, pe principii de performanță și prin creșterea șanselor individuale ale membrilor Asociației. Acest ultim scop, fiind obiectivul de lungă durată a Asociației, care își dorește suportul și susținerea continuă a fiecărui membru; ghidarea acestora în identificarea resurselor și potențialului de dezvoltare, prin activități de consiliere, campanii de informare, realizare și susținere a unor programe de mentorat, asistență și suport. La fel, un element important îl constă și educarea publicului, care trebuie să înțeleagă diferența între micii producători și celelalte vinării - și anume munca manuală, exclusivitatea și timpul depus, ceea ce presupune că o sticlă de vin al unui mic producători ar fi mai scumpă, pe bună dreptate, decât o sticlă de vin industrială, produsă în cantități mai mari și mai dese.

Asociația Micilor Producători de Vin din Moldova face o promovare comună a tuturor membrilor săi în diverse expoziții naționale și internaționale, degustări, forumuri, vernisaje, vizite de studiu, festivale și altele. Pe lângă promovare, Asociația contribuie cu expertiza legilor, promovarea schimbărilor, mentorat și suport pentru vinării, prin acordarea utilajelor de producere, promovarea și dezvoltarea turismului viticol, dezvoltarea noțiunii de terroir, dezvoltarea regiunilor rurale, crearea locurilor de muncă și multe altele.

Pe viitor, Asociația își dorește să obțină un statut legal pe toate dimensiunile administrative și legale, ca activitatea fiecărui membru să fie confortabilă și rentabilă, să nu se mai bazeze pe entuziasm continuu. Ținem să creăm criterii de calitate și să încurajăm și alți mici producători să devină membri ai acestei familii.

Avem mari așteptări și de la consumatori. Vrem să menționăm, că în ultimii ani, consumatorul local s-a maturizat considerabil. Ei sunt cei, care ne încurajează să creștem calitatea, să experimentăm, să creăm vinuri individuale, unice și cât mai originale și chiar haioase.

Fiind o țară agrară, cu tradiții milenare de vinificație, vinul trebuie să devină, cu adevărat, un simbol național al țării, o mândrie pe care să o purtăm cu noi pretutindeni. Aceste lucruri vor fi posibil doar cu implicarea tuturor, și a micilor producători, a marilor, dar mai ales a consumatorilor.

 

Avem un rol extrem de complicat. Pentru a iniția o afacere mică suntem supuși acelorași reguli ca și vinăriile mari cu spații industriale de producere, iar accesul la finanțări speciale este practic imposibil. Totuși, am inițiat din 2016 un Program de calitate și mentorat, de care au beneficiat 29 de mici producători de struguri și vinuri. Beneficiarii au accesat granturi pentru echipamente și utilaje minim necesare, iar 16 gospodari care produceau vinuri țărănești au beneficiat de peste 650 zile de consultanță în viticultură și vinificație, pentru a învăța să producă vinuri de calitate, pentru a putea vinde la prețuri mai mari
Arcadie Foșnea (Președintele Asociației)În structura organizatorică a Asociaţiei intră următoarele organe:

  • Adunarea Generală

  • Consiliul de Administrare – Andrei Pripa, Dan Prisăcaru, Sergiu Galușca, Constantin Furculiță, Arcadie Foșnea

  • Comisia de Cenzori

  • Preşedintele – Arcadie Foșnea

  • Director executiv – Eugeniu Reșetnicov

 

Arcadie Foșnea
Preşedintele

Eugeniu Reșetnicov
Director executiv

Andrei Pripa
Consiliul de Administrare


Dan Prisăcaru
Consiliul de Administrare
Constantin Furculiță
Consiliul de Administrare
Sergiu Galușca
Consiliul de Administrare
© 2010–2022. Toate drepturile rezervate. Website by amigo.studio